Vlegelmutsen & Vlegelgrietjes | Historie
Wij zijn de vlegelmutsen en vlegelgrietjes uit Woudenberg. U kunt ons inhuren voor een demonstratie vlegelen of wassen. Wij verkopen ook heerlijke wafels op uw evenement.
Vegelmutsen, vlegel, woudenberg, vlegelkampioenschappen, wafels, wassen
15340
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15340,qode-quick-links-1.0,wls_unknown,tribe-no-js,tribe-bar-is-disabled,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_from_right,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Historie

Hoe het allemaal is begonnen

Onze historie

Op een oogstdag in 1995 was er een dames dorsploeg om een demonstratie te geven. En toen wij op een dag op weg waren om een erfenis van een boer uit Groningen te bekijken, hij zou in zijn testament een schuur met oude werktuigen aan de B.O.W. na laten. Daar wilden we het zijne van weten en zo zijn wij met Cor, Reyer, Anja, Coba en Annie naar Groningen gegaan. Groot was onze verbazing toen het een piepklein schuurtje met 2 ploegen en een eg betrof, we kwamen op de terugweg niet meer bij van het lachen, de stemming zat er zo goed in, dat we overmoedig riepen we richten een dames vlegelclub op. Dat verliep een poosje totdat de oogstdag naderde, en Cor zei ik heb iets horen zeggen over een Dames vlegelclub. Toen is alles in een stroomversnelling gegaan. De vlegels werden gemaakt door Gert van de Haar. Enkele van ons zijn gaan kijken bij collega vlegeldames in Ede. 13 augustus 2001 zijn wij bij elkaar gekomen, de vlegels bekeken, en al wat gevlegeld. We vonden het leuk, en zo spraken we af voor de volgende keer.
we hebben ook voor het eerst geoefend op echt koren. In de pauze hebben we gestemd over de naam voor onze club en hebben gekozen voor: “De Vlegelmutsen”. 8 september 2001 was onze eerste demonstratie, deze gaven we in Maarn. We hebben daarbij gezongen:

“Het wegje door het koren
het wegje lang en smal
je kunt me zo bekoren
veel meer dan berg en dal”

Zodat we allemaal in het zelfde ritme vlegelen. Natuurlijk was er bij zo`n eerste demonstratie best wel wat spanning (en een paar kleine foutjes). Het jaar daarop (12 maart 2002) zijn we een stofje gaan uitzoeken in Rouveen voor onze ouderwetse kleren.

Nadat wij onze kleding afhadden, konden we natuurlijk ook mee gaan doen met de Nederlandsde Kampioenschappen. Wij hebben in 2003 onze eerste wedstrijd gevlegeld, hier werden wij 2e en onze 2e groep (wij waren verdeeld in 2 groepen) werd 4e.

Omdat wij niet zonder inkomen verder konden (kleding, enz.), zijn wij wafels gaan bakken. Deze wafels bakken wij bij onze activiteiten, en zijn zeer gewild.

Ook hebben we in 2003 meegedaan aan het tv-programma Zap Zoo, in Ijmuiden, dus we zijn van alle markten thuis!

In 2005 werden wij tijdens de Nederlandsde Kampioenschappen in Ede Nederlands Kampioen, wij hadden de meeste punten van de Dames en Heren teams. Dus gingen wij met de beker naar huis, en werden gehuldigd in Scherpenzeel tijdens een markt. Door de burgemeester werd ons een lepeltje met het wapen van Scherpenzeel aangeboden, en heeft de burgemeester geoefend met het vlegelen.
In mei 2005 werd ons vaandel getoond aan het publiek door meneer Peek uit Houten tijdens de dag van het aangespannen paard.

7

Aangebrande wafels

3

Kapot geslagen vlegels

34987

servetten