Vlegelmutsen & Vlegelgrietjes | Kampioenschappen
Wij zijn de vlegelmutsen en vlegelgrietjes uit Woudenberg. U kunt ons inhuren voor een demonstratie vlegelen of wassen. Wij verkopen ook heerlijke wafels op uw evenement.
Vegelmutsen, vlegel, woudenberg, vlegelkampioenschappen, wafels, wassen
15821
page-template-default,page,page-id-15821,qode-quick-links-1.0,wls_unknown,tribe-no-js,tribe-bar-is-disabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Nederlands Kampioenschappen 2018

Ieder jaar wanneer de rogge rijp is worden in Nederland de Nationale Historische Dorskampioenschappen gehouden. Dit jaar zijn de Vlegelmutsen uit Woudenberg aan de beurt om de kampioenschappen te organiseren. De kampioenschappen vinden plaats op zaterdag 18 augustus op Boerderij De Wetering, Maarsbergseweg 47 in Woudenberg.

De Vlegelmutsen en Vlegelgrietjes

De dames dorsgroep uit Woudenberg bestaat uit 14 dames (mutsen) en meiden ( grietjes) die het oude ambacht vlegelen in ere willen houden. Daarom geven wij regelmatig demonstratie op oogstfeesten, evenementen en in verzorgingshuizen.
Er hebben zich tot nu toe 12 dorsgroepen aangemeld die gaan strijden om de landstitel en de bijbehorende wisselbeker. Deze dorsgroepen bestaan uit dames-en herengroepen. Ze komen uit verschillende delen van ons land en dragen de bijpassende traditionele kleding. De hele dag door zal het geklop van de vlegelstokken te horen zijn.

Vlegelen

Vlegelen is een traditionele, ambachtelijke manier van het dorsen van het koren. Een vlegel is een lange stok met een knots waarmee de rogge uit de aar wordt geslagen. Dit gebeurt door drie personen die ritmisch met de vlegel op de halmen slaan. Dit geklop wordt een drieslag genoemd en is op grote afstand te horen. Tot circa 1920 werd er in Nederland handmatig gedorst. Daarna deed de dorsmachine zijn intrede. Heden ten dage is het vlegelen alleen nog als oud ambacht te bekijken, bijvoorbeeld op oogstfeesten en tijdens deze Nationale Kampioenschappen.

Oude ambachten

Naast het vlegelen zullen er de hele dag door tal van andere oude ambachten gedemonstreerd worden. Hiermee krijgt de bezoeker een mooi beeld van hoe de mensen in de periode van circa 1850-1960 hun producten maakten. Er zitten bijvoorbeeld dames te spinnen en te quilten, de hoornblazers maken een hoorn, de Imker laat zien hoe de bijen hun honing produceren, de stoelenmatter maakt op ambachtelijke wijze een stoel en de hele dag wordt er gedorst met een ouderwetse dorsmachine. De was wordt deze dag op traditionele wijze gewassen en op de bleek gedroogd. En natuurlijk krijgen de bezoekers de mogelijkheid om hier en daar een handje mee te helpen.
Bijzonder is het optreden van de Soester Boerendansgroep. Gestoken in oudhollandse kledij en begeleid door het spel op de accordeon zullen zij diverse klompen dansen aan ons laten zien. Een gezellig vermaak uit die tijd.

Kinderactiviteiten

Ook voor de kinderen is er deze dag veel te doen. Zij kunnen aan het werk met hout, een mozaïek maken en oudhollandse spelletjes spelen. In een speciale hoek zijn er knuffeldieren die de kinderen mogen aaien.
De Vlegelmutsen zijn er trots op dat ze deze kampioenschappen mogen organiseren en nodigen het publiek van harte uit om een kijkje te komen nemen. De dag begint om 9.00 uur met de ontvangst van de dorsgroepen door Burgemeester Titia Cnossen. Het is mogelijk om een hapje en een drankje te kopen in de horecahoek. De toegang is gratis.
Adres: Boerderij de Wetering Maarsbergseweg 47 3931 JG Woudenberg

Gouden sponsoren

Zilveren Sponsoren